Handleiding voor beeldbewerking
Voor klanten die geen ervaring hebben met beeldbewerking, bieden we automatische beeldverbetering. Met deze optie kunnen we ervoor zorgen dat elke foto optimaal wordt verwerkt voor het best mogelijke resultaat.
Voor klanten die liever hun eigen foto's bewerken (bijvoorbeeld in Photoshop of Lightroom), of die al enige ervaring hebben met beeldbewerking, bieden we tips en trucs om het perfecte resultaat te bereiken.
Naast de volgende tips raden we ook onze Monsterreeks aan, die alle beschikbare materialen en afwerkingen bevat.
Bij het voorbereiden van afbeeldingen moet je rekening houden met de volgende punten:
- Kleurbeheer
- Kleurruimte
- Helderheid en contrast
- Resolutie/afmetingen
- Scherpte
- ICC-profielen
- Bestandsformaat
Kleurbeheer
Om kleuren goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat zowel de belichting als de monitor goed zijn ingesteld. Ontdek hier alles wat je moet weten over kleurbeheer.
Kleurruimte
Het is belangrijk dat de juiste kleurprofielen zijn opgenomen in de afbeeldingen en worden aangeleverd in RGB. We hebben een lijst gemaakt van de kleurprofielen die we accepteren.
Optimale helderheid en contrast van afbeeldingen
Controleer voordat je een afbeelding maakt of de waarden voor contrast en helderheid correct zijn. Houd er rekening mee dat de afbeeldingen op de monitor verlicht zijn en het fotoproduct niet, dus er kan een klein verschil in helderheid zijn. Als de monitor niet correct is gekalibreerd, kan de afbeelding te helder of te donker lijken.
We raden je aan om de toonwaarden in de afbeelding te controleren. Je kunt de Tooncorrectiefunctie gebruiken om te bepalen of de helderheid in alle delen van de afbeelding aanwezig is.
Als highlights of schaduwen ontbreken, zal het product er later dof uitzien en contrast missen. Hier zie je een voorbeeld van waar highlights of schaduwen ontbreken. In deze gevallen raden we je aan om de afbeeldingen opnieuw te bewerken.
De afbeelding is over het algemeen te donker en mist hoogtepunten: De toonwaarden blijven alleen bewaard in de middelste tot lage tonen en de afbeelding ziet er erg donker uit en mist contrast.
Voor de beste resultaten moeten de toonwaarden goed verdeeld zijn en in alle gebieden aanwezig zijn:
Resolutie/afmetingen
Afbeeldingen moeten de juiste productieresolutie hebben. Je vindt deze informatie bij elk product in de Professional Area. Zorg ervoor dat de afmetingen en resolutie correct zijn.
Er zijn twee opties. Je kunt de afbeeldingen in je programma's handmatig verkleinen, in welk geval we je aanraden de afbeeldingen opnieuw aan te scherpen, of je kunt de afbeelding in de bestaande resolutie aanleveren en wij zorgen voor dit proces.
Verscherpen
Er zijn verschillende gereedschappen en opties voor het verscherpen van afbeeldingen. Als je de afbeeldingen gaat verschalen, raden we je aan om ze te verscherpen. Zorg er echter wel voor dat de afbeeldingen niet te scherp zijn, anders bestaat het risico op moiré in de productie.
Lightroom: Je kunt de scherpte van je afbeeldingen aanpassen tijdens het ontwikkelproces. Bij het exporteren van foto's is er een optie genaamd Uitvoerscherpte. Deze optie moet worden uitgeschakeld als de scherpte al is ingesteld.
Oververscherping (Moiré)
Moiré kan worden veroorzaakt door het overscherpen van de afbeelding of door het over elkaar leggen van verschillende halftoonschermen. Moiré kan ontstaan wanneer een afbeelding wordt gefotografeerd, gescand, geretoucheerd of belicht/geprint.
Moiré kan worden gezien als een sterke ruis als de afbeelding wordt bekeken bij een hoge vergroting (minstens 100%). Voor een fotoproduct op echt fotopapier gebruiken we een pixelbelichter, die de afzonderlijke pixels zeer scherp reproduceert, zodat alle beelddetails duidelijk zijn en dit effect tijdens de productie nog verder kan worden versterkt.
Moiré voorkomen
Om dit effect te verminderen of te elimineren, raden we aan de afbeelding in de getroffen gebieden onscherp te maken.
Maak een selectieve selectie of masker op de aangetaste gebieden. Pas dan bijvoorbeeld het Gaussian blur filter toe in Photoshop. Helaas kunnen we je geen algemene richtlijn geven voor de instellingen, omdat dit volledig afhankelijk is van je afbeelding, de grootte van de afbeelding en de sterkte van de moiré. Na het vervagen moet de afbeelding een homogeen oppervlak hebben bij hoge vergroting (zoom in tot je individuele pixels kunt zien).
ICC-profielen voor Soft proof - Hoe ziet mijn afbeelding eruit?
Nadat de afbeelding is verwerkt, is het mogelijk om het uiteindelijke afgedrukte resultaat te simuleren met een soft proof. Hiervoor stellen we onze ICC-profielen beschikbaar.
Bestandsformaat - wat is het juiste formaat?
Tot slot moet je de afbeelding opslaan om naar ons te sturen. Hier is een overzicht van de bestandsformaten die we accepteren.
Automatische beeldverbetering - Ja of Nee?
Als je je afbeeldingen zelf hebt bewerkt, schakel dan automatische beeldverbetering uit tijdens het bestelproces. Zorg er ook voor dat automatische beeldverbetering is uitgeschakeld wanneer je je afbeeldingen uploadt. Als beeldverbetering is uitgeschakeld, zullen we geen wijzigingen in je afbeelding aanbrengen.